Mi is az a Trainz?

Röviden leginkább úgy lehetne mondani, hogy egy szinte korlátok nélkül, szabadon fejleszthető terepasztal és vasútszimulátor. De azért nem ennyire egyszerű a dolog, a játékban sokkalta több lehetőség rejlik annál, hogy pár mondatban össze lehessen foglalni.


A Trainz sorozat 2001-ben indult, és azóta is folyamatosan fejleszti az ausztrál Auran cég. A jelenlegi legfrissebb rész a Trainz: A New Era SP2. A játék egyik legfontosabb része szerencsére az idők folyamán nem sokban változott, és azt is előnyére. Ez pedig nem más, mint a pályaszerkesztő, aminek rendkívül egyszerű a felépítése. Egy kisgyermek is könnyedén tudja kezelni, amire szükség is van. Alapból nem sok pályán lehet vezetni a vonatokat, hiszen a készítők is tudják, hogy mindenki magának készít pályát, vagy az adott ország pályáit használja leginkább. Ugyanez igaz az alap alkotóelemekre is. Van benne pár ezer, amivel meg lehet ismerni a játékot, de aki kicsit jobban elkezd vele foglalkozni, hamar a saját országának a stílusában kezd építeni. Ezzel is tisztában vannak a készítők, és elég sok leírással támogatják az egyedi kiegészítő készítését. Nagyon könnyű benne új mozdonyokat festeni, valamint akit érdekel az ilyesmi, egy 3D programmal bármit könnyedén megcsinálhat, legyen az mozdony vagy épület. Aki pedig csak építeni szeretne vagy vezetni, az több százezer kiegészítő, és több ezer pálya közül válogathat a játék központi szerverén, vagy egyéb honlapokon.


Mi a helyzet itthon?
Leginkább két facebook csoportba koncentrálódik a hazai Trainz közösség. Ez a Trainz Hungária és a bloghoz kapcsolódó Trainz Catalog csoport. Mindkét csoportban folyamatosan szebb és szebb képek találhatóak a hazai pályaépítőktől. Ezenkívül ott van a trainz.hu weboldal fóruma, ahol szinte a teljes hazai járműállomány elérhető az oldalon.

Megjegyzések